Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Λουκουμάδες παραλίας

Φίλοι μου σήμερα έφτιαξα τους καλύτερους λουκουμάδες που έχω φτιάξει ποτέ !!
Αφράτοι, φουσκωτοί, με μπόλικη ζάχαρη !! Οι λουκουμάδες παραλίας είναι ένα από αυτά τα γλυκά που απλά..... δεν μπορείς να τους αντισταθείς με τίποτα !!!
Είναι τόσο νόστιμοι που σίγουρα θα τους φτιάχνω τακτικότατα από εδώ και στο εξής !!

Θα χρειαστούμε :
340 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
150 ml. (165gr.) φρέσκο χλιαρό γάλα
6 γρ. ξηρή μαγιά
50 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
30 γρ. λιωμένο βιτάμ
2 βανίλιες
2 κρόκους αυγών (μεσαία αυγά)


Εκτέλεση :
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το χλιαρό γάλα (προσοχή όχι καυτό μην κάψουμε την μαγιά), την μαγιά, την ζάχαρη και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαγιά !! Προσθέτουμε 100 γρ. από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να έχουμε έναν χυλό χωρίς σβόλους !!
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και περιμένουμε 15 λεπτά να φουσκώσει ! φτιάχνουμε δηλαδή ένα προζύμι !! Αφού φουσκώσει προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τους κρόκους αυγών, της βανίλιες, το αλάτι, και το λιωμένο βιτάμ !! ανακατεύουμε με μια κουτάλα αρχικά, και εν συνεχεία αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά μας, αλευρούνε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας μας και ρίχνουμε το ζυμάρι μας επάνω !! ζυμώνοντας για κανα 10λεπτο θα προσέξετε ότι η ζύμη είναι ελαφρώς κολλώδες , και αυτό είναι που θέλουμε οπότε μην φοβηθείτε και ρίχνετε επιπλέον αλεύρι !!! Αν χρειαστεί αλευρώστε καλά τα χέρια σας και φτιάξτε μια μπάλα το ζυμάρι !

Ρίχνουμε ελάχιστο λαδάκι στο ίδιο μπολ και μεταφέρουμε το ζυμαράκι μας μέσα ! σκεπάζουμε με μεμβράνη καλά ή κλείνουμε το μπολ σε μια σακούλα την οποία δένουμε καλά !!
Αφήνουμε για καμιά ώρα το ζυμάρι να γίνει !! Εν συνεχεία αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο μας και ρίχνουμε το ζυμαράκι επάνω !! το ανοίγουμε με έναν πλάστη σε πάχος 1 εκατοστό !!
Με ένα κουπατ ή μια κούπα καφέ φτιάχνουμε τους λουκουμάδες μας !! με ένα μικρότερο κουπάτ ή καπάκι από μπουκάλι νερού ανοίγουμε και την εσωτερική τρυπούλα για να δημιουργηθεί ο λουκουμάς μας !! Αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένα με πετσέτα, και να ανέβουν για κανα 40λεπτο σε ζεστό περιβάλλον !!

Τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν για 3-4 λεπτά !!










Καλή επιτυχία !!! Σας περιμένω και στην νέα ομάδα μας στο facebook εδώ !!



Χειρόμυλος: ο πρόγονος του μπλέντερ !!


Χειρόμυλος: ο πρόγονος του μπλέντερ !!!

Κάποιοι αλέθουν ακόμη ... με τον παραδοσιακό χειρόμυλο !!

Σήμερα κάθε νοικοκυριό έχει το μπλέντερ του! Αυτό χρησιμοποιούν οι σημερινές νοικοκυρές, που αρκεί να πατήσουν ένα κουμπί και οτιδήποτε θέλουν, γίνεται θρύμματα. Απλά και εύκολα! Οι παλιές νοικοκυρές, ωστόσο, για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, έπρεπε να ... έχουν μπράτσα! Κι αυτό γιατί ο "πρόγονος" του μπλέντερ ήταν ο χειρόμυλος!

Ο χειρόμυλος, τα παλιά χρόνια, ήταν δείγμα νοικοκυροσύνης! Τα σπίτια που είχαν ... και χειρόμυλο, μαζί με άλλες απαραίτητες συσκευές, όπως ο αργαλειός, είχαν "το καθετί" τους, ό,τι χρειάζονταν για την ένδυση και την καθημερινή διατροφή της οικογένειας.

Ο χειρόμυλος αποτελείται από δύο στρογυλλές επίπεδες πέτρες, η μία πάνω στην άλλη. Η κάτω πέτρα έχει ένα σίδερο στη μέση. Το σίδερο αυτό ενώνει τις δύο πέτρες, καθώς περνάει από την κάτω πέτρα στην πάνω, ενώ στην άκρη της πάνω πέτρας υπάρχει μια χειρολαβή, την οποία κρατάει η νοικοκυρά για να γυρίζει το μύλο.

Από την τρύπα στην πάνω πέτρα, οι νοικοκυρές έριχναν λίγο - λίγο τον καρπό, ο οποίος με τις στροφές της πέτρας κομματιαζόταν και έπεφτε έξω από τις πέτρες, έτοιμος πια για χρήση. Ο χειροκίνητος μύλος προοριζόταν για οικιακή χρήση. Φανταστείτε τον κόπο και τον χρόνο που θα χρειαζόταν να καταβάλλει μια νοικοκυρά για να αλέσει μεγάλες ποσότητες καρπών ??



Αν και σήμερα ο χειρόμυλος έχει εξελιχθεί σε ... ηλεκτρικό μπλέντερ, υπάρχουν ακόμη νοικοκυρές που επιμένουν ... παραδοσιακά! Όπως η 75χρονη "θεία" από την ορεινή Σητεία, που ετοιμάζει τραχανά, αλέθοντας το σιτάρι στον παραδοσιακό χειρόμυλο. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος χειρόμυλος αποτελεί κληρονομιά της οικογένειας, καθώς εξυπηρέτησε, ίσως και, τρεις γενιές νοικοκυρών!

Στο βίντεο, του Λευτέρη Καραγιάννη, που ακολουθεί, βλέπετε την ηλικιωμένη νοικοκυρά, γονατισμένη στο πάτωμα, πάνω σε ένα ολόλευκο σεντόνι, να βάζει το σιτάρι στο εσωτερικό του μύλου και να τον γυρίζει, για να αλέσει το σιτάρι και να φτιάξει τραχανά!



Αναδημοσίευση από το madeincreta.gr





Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά χωρίς χρωστικές

Λατρεύω την σπιτική λευκή ταραμοσαλάτα και είπα να σας δείξω πως την φτιάχνω εγώ στην οικογένεια μου !! 
Καταρχάς επιλέγουμε λευκό ταραμά ανωτέρας ποιότητας, και όχι τον κόκκινο ο οποίος είναι τίγκα στην χρωστική !!
Για ετοιματζίδικες ταραμοσαλάτες ούτε λόγος, όπως έχω απορρίψει και αυτές που γίνονται με πατάτα όπου η υφή τους θυμίζει περισσότερο.... αλοιφή !!! Αλλά αυτά βέβαια είναι... γούστα :)

Για την δική μας ταραμοσαλάτα θα χρησιμοποιήσουμε ψωμί του τοστ το οποίο το έχουμε αφήσει 2-3 μέρες σε ένα σκεύος να μπαγιατέψει (αν δεν έχουμε ήδη μπαγιάτικο ψωμί), και έχουμε αφαιρέσει και την κόρα. κρατάμε μόνο την ψίχα !! 

σ.σ. κρατήστε 2-3 φέτες επιπλέον ψωμί για να της μουλιάσετε στο τέλος ΑΝ θέλετε να προσθέσετε !!  

Να εφιστήσω την προσοχή σας όταν θα ρίχνετε το λάδι !!!! θα το ρίχνετε με ροή χοντρής κλωστής αργά αργά για να μην σας κόψει η ταραμοσαλάτα !! Σε εμένα δεν έχει συμβεί ποτέ αυτό, αλλά καλό είναι να το προσέξετε !!! 

Και προσοχή... μην υπερβάλλετε στο κρεμμύδι. Καλύτερα λιγότερο παρά περισσότερο !! μισό κρεμμύδι που προτείνω είναι το ιδανικό (κατά τα δικά μου πάντα γούστα)  !!

Η παρασκευή της ταραμοσαλάτα απαιτεί επίσης λίγο νερό διότι το ψωμί και το λάδι έχουν την ιδιότητα να σφίγγουν τον ταραμά !! η υγρασίας όμως που θα έχουμε με το μουλιασμα του ψωμιού μας , είναι αρκετή !!

Σαφώς και μπορείτε να "πειράξετε" ελαφρώς τα υλικά ως προς τα δικά σας γούστα, αλλά θα σας έλεγα να το κάνετε σιγά σιγά ώστε η ταραμοσαλάτα σας να μην κολυμπάει στο λάδι , και να μην σας βγει ούτε ξινή... αλλά ούτε και αλμυρή !!


Πάμε να δούμε τα υλικά μας...


200 γρ. λευκός ταραμάς
100 γρ. ψωμί τοστ χωρίς κόρα
500 μλ. ελαιόλαδο 
2 λεμόνια (τον χυμό τους)
μισό κρεμμύδι 


Εκτέλεση :

Μουλιάζουμε το ψωμί στο νερό, και σφίγγουμε να στραγγίξει καλά !!
Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε το μισό κρεμμύδι μαζί με τον ταραμά !! Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ψωμί μας !! θα δείτε ότι θα αποκτήσει μια κρεμώδες υφή !!
Σε αυτό το σημείο λόγο του ότι το μπλέντερ μου είναι μικρό και φοβούμενος ότι δεν θα χωρέσουν όλα τα υλικά μου.... μεταφέρω ότι έχω φτιάξει στην κουζινομηχανή μου !! 
Συνεχίζω λοιπόν ρίχνοντας αργά και σε ροή χοντρής κλωστής το λάδι (500ml) !! Εν συνεχεία... ολοκληρώνω την διαδικασία με την προσθήκη του χυμού λεμονιού επίσης αργά και με το μίξερ μου στο μάξιμουμ της λειτουργίας του !!   

Σερβίρουμε γαρνιρισμένη με άνηθο και διάφορα τουρσιά !! 

Για συνταγή της λαγάνας μου δείτε εδώ με φυσικό προζύμι αλλά και με μαγιά !!








    Καλή επιτυχία !!!

Σας περιμένω και στην ομάδα μας στο facebook εδώ !!

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Τα ποιο αφράτα ψωμάκια

Ατομικά αφράτα ψωμάκια !!
Πανεύκολα... σπιτικά... οικονομικά... για τα σαντουιτσάκια των παιδιών μας στο σχολείο, αλλά και για εμάς !! 
Το μυστικό της επιτυχίας εδώ κρύβεται στην λεπτομέρεια. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε λεπτό περισσότερο να ψηθούν περιμένοντας να πάρουν χρώμα... να ροδίσουν !! 

Δοκιμάστε τα, και να είστε βέβαιοι ότι δεν θα αγοράσετε ξανά τα τυποποιημένα των σούπερ μάρκετ !!!

Υλικά :

700 gr αλεύρι τύπου 70% (ή αλεύρι για όλες της χρήσης)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
22 γρ. ζάχαρη
12 γρ. αλάτι
40 γρ. ελαιόλαδο
400 γρ νερό χλιαρό
1 κ.γ. θυμάρι (προαιρετικά) 


Εκτέλεση :

Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη, το αλάτι, και το θυμάρι (προαιρετικά για δυνατό άρωμα) 
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό & το λάδι, και ξεκινάμε να ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη η οποία θα κολλάει ελαφρώς στο χέρι μας !!
Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα μέχρι να διπλασιάσει σε όγκο !! 
Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι μας και το πλάθουμε ελαφρώς σε αλευρωμένη επιφάνεια !! 
Χωρίζουμε & πλάθουμε σε ψωμάκια των 90 γρ περίπου !!
Τα αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλων να φουσκώσουν για μισή ώρα περίπου !! Χαράζουμε την επιφάνεια, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ξεκινήσουν να ροδίζουν !!  

Καλή επιτυχία !!

Ο ερασιτέχνης αρτοποιός !!









EDIT 20-6-2017

Με την ίδια συνταγή φτιάξαμε σήμερα πεντανόστιμα και αφράτα ψωμιά !! 












Και μην ξεχάσετε να κοινοποιήσετε την συνταγή καθώς και να μπείτε στην νέα μας ομάδα στο facebook εδώ  !!



Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Αρτουλάκια λαχταριστά

Σχολικές αναμνήσεις απόψε !!!

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών σήμερα (30/1), είναι γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης...
Όπως είθισται.... στα παιδιά μετά το τέλος του εκκλησιασμού μοιράζονται τα καθιερωμένα αρτουλάκια !!
Ξεφουρνίσαμε λοιπόν και εμείς τα αρτουλάκια μας ψημένα στην ξυλόσομπα*, αλλά και στον οικιακό φούρνο* !!
Πραγματική γεύση στο αρτουλάκι μας, όπως των φούρνων !!


Υλικά :
Για το προζύμι :
240gr χλιαρό κανελόζουμο (το κανελόζουμο είναι νερό που έχουμε βράσει με ένα ξυλαράκι κανέλα)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
140 γρ. αλεύρι
Για τη ζύμη :
300 γρ αλεύρι για όλες της χρήσης
40γρ λάδι
80 γρ. ζάχαρη (προαιρετικά συν 30γρ. ιμβερτοποιημένη ζάχαρη)*
1 κ. γ μαχλέπι
1 γρ. μαστίχα σε σκόνη 
2 βανίλιες
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση :

Βάζουμε το κανελόζουμο, τη μαγιά, τη ζάχαρη σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε  και περιμένουμε να φουσκώσει το προζύμι μας !!
Όταν έχει φουσκώσει και είναι έτοιμο, βάζουμε μέσα το λάδι τη ζάχαρη, το μαχλέπι την μαστίχα, τις 3 βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ !!
Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά εύπλαστη ζύμη !!
Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί για 1 - 1¨30 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο !

Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας, το αδειάζουμε σε μια αλευρωμένη ή λαδωμένη ελαφρός επιφάνεια !! 
Κόβουμε σε κομμάτια των 80-100 γρ., και δίνουμε σχήμα αρτιδίου !! 
Τα αφήνουμε να ανέβουν σε ζεστό μέρος !
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 β. και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν  (προσέχουμε το ψήσιμο γιατί φούρνος με φούρνο διαφέρουν) !! 
Για να τα γυαλίσουμε κάνουμε το εξής. Ρίχνουμε μισό κ.γ. μέλι σε ελάχιστο ζεστό νερό και ανεκατεύουμε μέχρι να ρευστοποιηθεί το μέλι, και με ένα πινελάκι αλείφουμε τα αρτουλάκια μας !! 

Καλή επιτυχία !!















Ψήσιμο στην ξυλόσομπα




Αρτουλάκια με γέμιση σοκολάτας στην ξυλόσομπα !! Δεν τα συστήνω διότι σφίγγουν αρκετά, χάνοντας σε αφρατάδα !! Προσωπικά... δεν τα ξαναφτιάχνω έτσι !!  





Ψήσιμο στον οικιακό φούρνο






*θα σας γράψω σε 1-2 μέρες εντυπώσεις με την προσθήκη ιμβερτοποιημένης ζάχαρης ! Θεωρώ ότι θα δώσω την απαιτούμενη υγρασία στα αρτουλάκια ώστε να διατηρηθούν αφράτα για αρκετές μέρες !! 

*στον οικιακό φούρνο έβγαλα ποιο αφράτα αρτουλάκια παρα στην ξυλόσομπα !!

*Την συνταγή την βρήκα από ένα ιστολόγιο (δείτε εδώ) , αλλά εγώ μετά από αρκετές δοκιμές , και κάνοντας τους πειραματισμούς μου αναφέροντάς σας της εντυπώσεις μου, κατέληξα στα παραπάνω δίνοντάς σας με απόλυτη βεβαιότητα την σίγουρη επιτυχία !! 


Σας περιμένω και στην ομάδα μας στο facebook εδώ !!